De installatie is compleet!

De installatie is compleet!

Dankzij het harde werk van Stefan Blankenborg, Arno Baan en Simme Andriesma is de vergisterinstallatie nu vrijwel compleet!

Eerst is het vergistervat en het zwavelfilter uit het zuiden van het land gereden en geplaatst. Vervolgens zijn alle sensoren en apparaten aangesloten op het besturingspaneel. We hebben twee IBC-containers omgebouwd tot buffervat en digestaatvat samen met Damme Kunststoffen. Nadat we ook de tweede container hebben geplaatst en hierin de gaszak hebben bevestigd, is het systeem compleet!
 

Boot en containers geverfd samen met studenten van Pittsburgh!

Boot en containers geverfd samen met studenten van Pittsburgh!

Vijftien studenten helemaal uit Pittsburgh, Verenigde Staten, zijn vandaag een dag lang komen verven met de Biogasboot. Dit deden zij als onderdeel van een maand lange tour lang verscheidene duurzame projecten in Amsterdam. De dekschuit is nu strak zwart met een rood randje, en de containers zijn helder groen, met duurzame lijnzaadolie van de Ecologische Bouwmarkt!

Heel erg bedankt voor alle hulp!

Zeecontainer overdekt

Zeecontainer overdekt

De afgelopen week hebben we samen met superklusser Arno Baan de zeecontainer van Simme opgeknapt en overdekt, tot een prachtige omhuizing voor de installatie!

 

 
20170215_172711.jpg
 

De Biogasboot op RTL te zien

De Biogasboot op RTL te zien

Recentelijk was de Biogasboot op RTL te zien! Als winnaar van de Duurzame Dinsdag Publiciteitsprijs heeft het programma Greenproject van RTL7 een aflevering bij ons opgenomen over De Ceuvel, upcycling, (afval)kringlopen en natuurlijk de Biogasboot!

Neusje van de zalm

Zie hierboven hoe Greenproject presentator van RTL afreist naar de Ceuvel en voorzitter Chandar van der Zee bevraagd naar de lopende innovaties. Van alle kringlopen die de Ceuvel aan hetsluiten is, was de presentator erg benieuwd naar het neusje van zalm op de circulaire broedplek.

 “Het mooiste wat nu aan de gang is op onze circulaire broedplaats is de Biogasboot

Aldus de voorzitter, waarna de Biogasboot in beeld komt met Simme Andriesma - technisch manager van de biogasboot – die vervolgens het concept van de Biogasboot aan de kijkers van RTL uitlegt;

“Het idee is dat aan de ene kant organisch afval er in gaat en aan de andere kantgroen gas uitkomt. En daar worden dan bitterballen op gefrituurd,  zo simpel kan het zijn”

‘Duurzame Dinsdag’ publiciteitsprijs

Deze aflevering is onderdeel van een journalistiek reisverslag wat inspirerende initiatieven over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in beeld brengt. De Ceuvel werd uitgelicht omdat zij winnaar was van  MAEXchange ' Duurzame Dinsdag' publiciteitsprijs.  MAEX, de maatschappelijke beurs die ieder jaar een koffertje overhandigd aan het kabinet op de eerste dinsdag van september. Omdat zij een toenemend belang toekennen aan initiatieven die door burgers en ondernemende communities worden opgezet. Zo ging de publiciteitsprijs naar Afval Loont en de Ceuvel omdat zij; 

'Meervoudige waarde leveren, ze zijn niet alleen duurzaam en hergebruiken maar voegen ook waarde toe op de arbeidsmarkt, win-win-win’

aldus Silvia de Ronde Bresser founder van kracht in NL / MAEX.   

Biogasboot in het Parool

Biogasboot in het Parool

Op 6 september verscheen er een mooi artikel in het Parool over hoe simme Andriesma (A46K), BAM en huib koel (Woodies at berlin) voor cafe de ceuvel haar eigen oprijlaan; de klaprozenweg, up-cyclen als bodem voor de Biogasboot, zie hier het volledige artikel.

Biogasboot, the next step!

Biogasboot, the next step!

Maandag is het zover: na maanden van creatieve destructie gaan we eindelijk bouwen! De fundering wordt gestort in de Biogasboot. En niet zomaar een fundering, want in samenwerking met BAM en de gemeente Amsterdam gaan we het oude asfalt van de Klaprozenweg recyclen en in de boot storten. Het asfalt werkt als ballast en zorgt ervoor dat de boot helemaal waterdicht wordt. Op de Biogasboot komt een vergister te staan die de voedselresten van Café de Ceuvel gaat omzetten in gas en digestaat, om op te koken en om voedsel mee te verbouwen

.Als je zin hebt om dit met ons te vieren, dan ben je van harte uitgenodigd! We beginnen bij De Ceuvel met een kopje koffie en een praatje over De Biogasboot. Vervolgens varen we naar de NDSM werf waar de fundering wordt gestort en een drankje wordt gedronken.

 

Waar: Broedplaats de Ceuvel

Wanneer: Maandag 5 september 2016

11:30 ontvangst, introductie en koffie in de Crossboat

12:30 vertrek per boot naar Woodies Classic Boat Services, NDSM

 

12:45 verwerking asfalt in de Biogasboot en drankjes op de kade

 

Biogasborrelaars bedankt!

Biogasborrelaars bedankt!

Afgelopen vrijdag was het tijd voor een update: What’s up met de Biogasboot? Van heinde en verre kwamen partners, pers, crowdfunders en geïnteresseerden naar de Crossboat op de Ceuvel voor een leerzame vrijmibo. Toon Maassen (de Ceuvel) en Simme Andriesma (A46K) vertelden het verhaal achter de biogasboot: van de droom van de Ceuvel om s’ werelds eerste drijvende bioraffinaderij te bouwen om gas te winnen uit het organisch afval van het café, tot de crowdfunding, en het bloed, zweet en de tranen die hebben gevloeid om van de Biogasboot te maken wat hij nu is.

Vervolgens nam Stefan Blankenborg, directeur van ENKI Energy en leverancier van de biovergister voor de boot, ons mee in de wereld van de kleinschalige biovergisting. Stefan bouwt vergisters voor onder andere groente-, brood- en keukenafval en heeft vele werkende installaties op zijn naam staan; onder andere een broodvergister in de Kolenkitbuurt in Amsterdam die oud brood omzet in gas voor de keuken. Hij ontwierp een speciaal systeem voor de Biogasboot. Zijn presentatie was een bron van inspiratie en gaf een nieuwe kijk op de potentie van organisch afval.

Het laatste ontwerp van Theodora & Raphaël. 1. Organisch afval wordt gescheiden van ander afval in het café. 2. Organisch materiaal wordt fijn gemaakt in de versnipperaar en water uit de gracht/regenwater wordt toegevoegd. 3. Eerst in de voorvergister, daarna in de hoofdvergister vindt anaerobische vergisting plaats. 4. Biogas en digestaat als eindresultaat: klaar om te gebruiken.

Het laatste ontwerp van Theodora & Raphaël.

1. Organisch afval wordt gescheiden van ander afval in het café. 2. Organisch materiaal wordt fijn gemaakt in de versnipperaar en water uit de gracht/regenwater wordt toegevoegd. 3. Eerst in de voorvergister, daarna in de hoofdvergister vindt anaerobische vergisting plaats. 4. Biogas en digestaat als eindresultaat: klaar om te gebruiken.

Ten slotte was het woord aan stagiairs Theodora Skordili en Raphaël Pia. Zij ontwerpen het systeem van de vuilnisbak tot de gasleiding. Vol enthousiasme, en zo blij als kinderen met de afvalversnipperaar die 's middags nog geleverd was door Peter Holtkamp (The Green Machine), lieten zij hun meest recente tekeningen zien (zie hierboven). De Biogasbootborrel was een groot succes dankzij alle aanwezigen. We zien jullie graag terug bij de volgende update!

 

 

Container is aangekomen!

Container is aangekomen!

Vandaag is de eerste container voor de Biogasboot aangekomen op het NoordOogst terrein! Hij heeft wel nog wat opknapwerk nodig, maar hij heeft hele mooie raamkozijnen, een deur en een open dak!

Als je zin hebt om mee te klussen, stuur dan een mailtje naar toon@cafedeceuvel.nl

Oliën in het zonnetje

Niets is zo lekker om een oude dekschuit in het zonnetje te oliën met duurzame lijnzaadolie. geniet mee met de onderstaande foto's.

Bovenkant in mum van tijd gesloopt!

Bovenkant in mum van tijd gesloopt!

Op de werf bij Woodies aT Berlin hebben onze superklussers Maurice, Andries en Ton binnen 3 dagen de hele bovenkant gesloopt, zodat onze oude woonboot uit Vinkeveen nu een prachtige dekschuit is!