Afgelopen vrijdag was het tijd voor een update: What’s up met de Biogasboot? Van heinde en verre kwamen partners, pers, crowdfunders en geïnteresseerden naar de Crossboat op de Ceuvel voor een leerzame vrijmibo. Toon Maassen (de Ceuvel) en Simme Andriesma (A46K) vertelden het verhaal achter de biogasboot: van de droom van de Ceuvel om s’ werelds eerste drijvende bioraffinaderij te bouwen om gas te winnen uit het organisch afval van het café, tot de crowdfunding, en het bloed, zweet en de tranen die hebben gevloeid om van de Biogasboot te maken wat hij nu is.

Vervolgens nam Stefan Blankenborg, directeur van ENKI Energy en leverancier van de biovergister voor de boot, ons mee in de wereld van de kleinschalige biovergisting. Stefan bouwt vergisters voor onder andere groente-, brood- en keukenafval en heeft vele werkende installaties op zijn naam staan; onder andere een broodvergister in de Kolenkitbuurt in Amsterdam die oud brood omzet in gas voor de keuken. Hij ontwierp een speciaal systeem voor de Biogasboot. Zijn presentatie was een bron van inspiratie en gaf een nieuwe kijk op de potentie van organisch afval.

Het laatste ontwerp van Theodora & Raphaël.   1. Organisch afval wordt gescheiden van ander afval in het café. 2. Organisch materiaal wordt fijn gemaakt in de versnipperaar en water uit de gracht/regenwater wordt toegevoegd. 3. Eerst in de voorvergister, daarna in de hoofdvergister vindt anaerobische vergisting plaats. 4. Biogas en digestaat als eindresultaat: klaar om te gebruiken.

Het laatste ontwerp van Theodora & Raphaël.

1. Organisch afval wordt gescheiden van ander afval in het café. 2. Organisch materiaal wordt fijn gemaakt in de versnipperaar en water uit de gracht/regenwater wordt toegevoegd. 3. Eerst in de voorvergister, daarna in de hoofdvergister vindt anaerobische vergisting plaats. 4. Biogas en digestaat als eindresultaat: klaar om te gebruiken.

Ten slotte was het woord aan stagiairs Theodora Skordili en Raphaël Pia. Zij ontwerpen het systeem van de vuilnisbak tot de gasleiding. Vol enthousiasme, en zo blij als kinderen met de afvalversnipperaar die 's middags nog geleverd was door Peter Holtkamp (The Green Machine), lieten zij hun meest recente tekeningen zien (zie hierboven). De Biogasbootborrel was een groot succes dankzij alle aanwezigen. We zien jullie graag terug bij de volgende update!